Lasocare

Ministerstvo zdravotnictví ČR vydalo stanovisko týkající se využití laserů v rámci živnostenského zákona. Čím je pravdivé a čím sporné?

Všeobecné

Stanovisko Ministerstva zdravotnictví k použití laserových přístrojů v režimu živnostenského zákona (výňatek)

[...] Lasery s vysokým výkonem, při jejichž použití je téměř vždy narušena integrita lidské kůže způsobují destrukční zákroky ve tkáni a s tím souvisí skutečná i potencionální zdravotní rizika. Klasifikace estetických lékařských ošetření, s vyloučením úrovně rizika E (smrt) dle normy ČSN EN 16844+A2 „Služby estetické medicíny – Nechirurgická ošetření“ 10 řadí dle typu ošetření „elektromagnetické záření – použití laserových přístrojů“ podle nejzávažnější komplikace ošetření např. za účelem pigmentace kůže s výjimkou oblasti oka, odstraňování chloupků s výjimkou oblasti oka, odstraňování tetování včetně permanentního make-upu řadí do kategorie úrovně rizika ošetření C (postižení, trvalé poškození bez funkčních omezení) nebo ošetření laserem v oblasti oka do kategorie úrovně rizika ošetření D (invalidita, trvalé poškození s funkčními omezeními) atp. Mezi obecná rizika poškození zdraví vyplývající z použití laserů patří rozvoj erytému, zrychlené stárnutí kůže, bolest, infekce kůže, tvorba strupů, popáleniny, tvorba jizev a keloidů, hypopigmentace nebo hyperpigmentace, alergická kožní reakce, vitiligo a mnoho dalších. V problematice používání laserových přístrojů zastává ministerstvo včetně odborné veřejnosti tentýž názor v souladu s normou ČSN EN 16844+A2 „Služby estetické medicíny – Nechirurgická ošetření“ 11 , kde je uvedeno: „Ošetření s použitím laserů (třídy 2 a vyšší), světelných (IPL a LED) a dalších energii předávajících zdravotnických prostředků smí být prováděna pouze kvalifikovanými lékaři nebo diplomovanými zdravotnickými odborníky pod přímým dohledem lékaře“. [...]


Uvedené ministerské stanovisko je pravdivé v tom, laser vysokého výkonu může vykazovat výše uvedené negativní účinky na lidskou tkáň.

Nesrovnalost vznikla nesprávným zařazením laserů do laserových tříd dle výkonu uváděného v mW / W.

Bohužel, existují firmy, které nabízí kosmetičkám nesprávně navržené přístroje - lasery na odstraňování nežádoucích chloupků, nebo tetování s tím, že je deklarují jako lasery kategorie 1M (laserová třída I) díky tomu, že se s takovým přístrojem pracuje v dotyku s kůží, čímž je splněna podmínka pro laserovou třídu I. To znamená, že laserový paprsek není emitován (vyzařován), ale výkon takového laseru (1 000 W a více) spadá do třídy IV.

Zde se jedná o cílené obcházení zákona!

Jak se lasery liší výkonem?

I/ Lasery vysokého výkonu jsou lasery třídy IV s výkonem vyšším než 500 mW. Tyto lasery předávají energii a mohou působit na živou tkáň destruktivně (viz výše stanovisko).

Problém s zařazením laseru do třídy IV nastává tehdy, uvede-li výrobce (prodejce), že patří do nejnižší laserové kategorie proto, že se s takovým laserem pracuje dotykově a paprsek nevyzařuje ven. Jeho vysoký výkon však zůstává a do tkáně je předáván v dotyku s kůží.

Laser třídy I je takový, jehož paprsek není emitován. Chceme-li tedy vůbec nějakým způsobem využít jeho světelný účinek, musí být aplikován v dotyku s kůží.

Laser třídy II je max 1 mW, což je výkon vhodný například do školních ukazovátek, či pro malíře pokojů.

Laser třídy III
(jakékoliv vlnové délky) je studený, tkáň nezahřívá a ani nepředává tepelnou energii, ale tento výkon již umožňuje, aby laser vykazoval výrazně pozitivní biologické účinky na živou tkáň v celé šíři. Proto jsou tak cenné v mnoha lékařských i kosmetických aplikacích.